Número de visites

Tales de Milet


Abans de Tales els grecs es basaven en la mitologia per explicar l'origen i la naturalesa del cosmos amb mites d'herois i déus.Tales, però, argumentava el món físic amb allò que observava a la natura, sense recórrer al que és sobrenatural. Per exemple, defensava que l'aigua és l'origen i l'essència de totes les coses.  Probablement va escollir aquest element perquè de l'aigua sorgeix la vida (els mars, el líquid amniòtic, el reg de les plantes...) i perquè ocupa un paper important en la civilització (com els grans rius a Mesopotàmia i a Egipte). També es va basar en sustentar aquesta teoria en què va presenciar el sorgiment d'una illa al mar, la qual cosa el va fer pensar que l'aigua formava absolutament tot, de manera que era un element que podia ser líquid, gasós o sòlid.
Tales ja defensava que la Terra era una esfera i que la Lluna reflecteix la llum del Sol. També va especificar que l'any dura 365 dies i un quart, fet que després es corregiria amb els anys bixests.

Tales va tenir una profunda influència en altres pensadors grecs i per tant també la va tenir en la història occidental. Es va guanyar fama de savi amb fets com el de la mesura de les piràmides egípcies o de la mesura de la distància dels vaixells a la mar aplicant el seus teoremes. Segons narra Jeroni de Rodes, per a mesurar les piràmides va fer servir un mètode simple: la comparació amb l'ombra i el triangle imaginari que en formen. Per al càlcul de la distància de vaixells hauria fet servir un pal clavat en un suro usat com a punt de mira i comparant els triangles semblants que se'n formen.
Els teoremes fets per ell són:
Un angle inscrit en una circumferència és un angle recte.
El diàmetre divideix una circumferència en dos.
Els angles d'un triangle isòsceles són iguals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada